Bryn-Helsfyr-selskap sikrer gigantenes datakraft | Bryn-Helsfyr-selskap sikrer gigantenes datakraft
Gå tilbake

Bryn-Helsfyr-selskap sikrer gigantenes datakraft

30. september 2019

«Når Amazon, Google og Facebook trenger datakraft, går leverandørene deres til lille Numascale» Det skrev nylig Finansavisen om det spennende men relativt ukjente teknologiselskapet som har tilhold i Helsfyr Atrium.

Numascale har utviklet verdensledende knowhow og verdifulle patenter innen design av høyt spesialiserte datakomponenter til kraftige datamaskiner. De såkalte nodekontrollerne er spesialiserte databrikker som fordeler oppgaver til ulike parallelle prosessorer i maskinene.

Dette er viktige oppgaver i maskiner med tusenvis av parallelle prosessorer og som eksempelvis skal håndtere store datastrømmer, tung bildebehandling og kunstig intelligens.

Selskapets 40 ansatte har opparbeidet en unik kunnskap som har gjort selskapet godt kjent blant store internasjonale datamaskinleverandører og aktører som konstruerer store datasentre. Med andre ord blant selskaper som leverer datakraft til kjente giganter de aller fleste av oss har et forhold til.

«Google, Facebook, Microsoft Azure, Amazon og SAP Hana er typiske kunder av kundene våre», sa Morten Toverud, daglig leder i Numascale, til Finansavisen.

Les også om det Bryn-Helsfyr-baserte teknologiselskapet Techstep: Skaper mobile arbeidsplasser med byens beste tilgjengelighet

Ifølge artikkelen produseres selve brikkene av TSMC i Taiwan, mens Numascale får royalty-inntekter som følge av rettigheter til design og salg. Numascale og Hewlett-Packard Enterprise er alene om teknologien, noe som gir Bryn-Helsfyr-selskapet en unik posisjon blant serverleverandørene.

Utviklingen har tatt flere år og vært kostbar, og den nødvendige kapitalen har ifølge artikkelen kommet fra en kombinasjon av investorer og offentlige kilder som Skattefunn, Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd. Det statlige investeringsselskapet Investinor har investert 83,7 millioner kroner i Numascale.

En ny forretningsmodell skal ha sørget for økende inntekter de siste årene – og selskapet gitt med overskudd i 2018.

«Den nye modellen har nappet godt, så vi tror og håper at vi er i ferd med å få gjennombruddet vi har håpet på. Det fantastiske er at både teknologien og forretningsmodellen er skalérbar. Når vi først har utviklet chipen kan vi bare sitte og vente på å motta de første royaltyinntektene, som er på vei inn nå i disse dager», sier Toverud.

De 40 ansatte har i snitt ca 17 års bransjeerfaring, og Toverud understreker overfor Finansavisen at utviklingsarbeidet vil fortsette.

«Vi jobber med neste generasjon av produktet pluss nye produktideer. Etterspørselen etter datakraft kommer bare til å øke fremover, og Numascale er perfekt plassert innenfor de raskest voksende markedssegmentene. Potensielt kan vi omsette for ganske vanvittige beløp uten å ha mer enn 100 ansatte», avslutter han.

Kilde: Finansavisen

Bilder: Bryn-Helsfyr-samarbeidet

 

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email
DSC02270 DSC02270 Helsfyr Atrium, Valle, Helsfyr. Foto: Bryn-Helsfyr-samarbeidet Helsfyr Atrium, Valle, Helsfyr. Foto: Bryn-Helsfyr-samarbeidet Flyfoto Juni 2019: Helsfyr. Foto: nyebilder.no Flyfoto Juni 2019: Helsfyr. Foto: nyebilder.no