Åpnet utendørsutstillingen «Helsfyr, før, nå og i fremtiden»
8. mai 20188. mai åpnet utendørsutstillingen «Helsfyr før, nå og i fremtiden». Nå kan titusener av mennesker som ferdes ved Fyrstikktorget og Helsfyr T-banestasjon reise i Helsfyrs historie, nåtid og fremtid – visuelt tolket av elever ved Fyrstikkalleen skole (F21).
I strålende sommervær ble åpningen av den helt spesielle utstillingen markert ved et containergalleri som er spesielt rigget for utstillingen utenfor Grensesvingen 7 ved Fyrstikktorget.
Utstillingen består av bevarte gamle fotografier og annet materiell fra blant annet den tidligere fyrstikkfabrikken på Helsfyr. Og ikke minst nye bilder, logoer og andre lyd- og visuelle uttrykk laget av andre- og tredjeklasseelever ved den videregående delen av skolen, som holder til der fabrikken lå i gamledager.
Det unike materialet vil frem mot sommeren være utstilt ved perrongene og passasjene ved Helsfyr T-banestasjon – og både i og utenpå det dedikerte containergalleriet i Grensesvingen.
Dokumentere og inspirere
Utstillingen er en del av prosjektet «Helsfyr før, nå og i fremtiden», og arrangeres av F21 og KOM INN AS – med støtte og bidrag fra engasjerte eiendomsutviklere som Oslo Areal, Veidekke Eiendom og Entra, Oslo Sporveier – og lokale leverandører som CopyCat Helsfyr. Formålet er å la elevene dokumentere, tolke og vise litt av fortiden og nåtiden på Helsfyr – og samtidig inspirere alle som jobber med eller bryr seg om områdets videreutvikling og fremtid. Altså både beboere og de som jobber i området, by- og eiendomsutviklere og publikum generelt.
– Bryn-Helsfyr-området knytter sammen viktig historie, interessant nåtid og spennende fremtid. Men fremfor alt knytter det sammen mennesker. Prosjektet «Helsfyr før, nå og i fremtiden» favner om dette – midt i en veldig spennende transformasjon av området. Publikum kan glede seg til å se hvordan engasjerte elever tolker og visualiserer utviklingen, sier initiativtaker og prosjektleder Kari Engh Johansen i KOM INN AS.
Før, nå og i fremtiden
Prosjektet pågår i en periode hvor området er under forvandling, og illustrerer de store utviklingstrekkene over tid. Nærheten til sentrum, Alnaelva og Norges første jernbane trakk industri, arbeidsplasser og folk til Bryn-Helsfyr-området allerede i 1850-årene. Gradvis har det utviklet seg til et av Oslos største næringsområder, med byens beste tilgjengelighet via kollektivt og vei – og tusenvis av kunnskapsvirksomheter og ansatte. Nå forvandles det til en mer levende del av Oslo og Hovinbyen, der det blir enda bedre både å jobbe, bo, lære, leve og oppleve. På under et år har området fått flere nye skoler og barnehager, en ny kultur- og idrettspark og mange andre publikumstilbud. Over 500 nye boliger og en rekke spennende kontorbygg er nå under bygging og planlegging – og utviklingsplanene er store.